Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Eργασίες κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης της Αρναίας την δεκαετία του 1950


Από τις εργασίες κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης της Αρναίας την δεκαετία του 1950.

Είναι στο ¨Καλογερούδι¨ από το παλιό γεφυράκι και κάτω. Με επιστάτη τον Πανιώρα Κώστα. Εικονίζονται μεταξύ άλλων οι Νιγριτηνός Σ.  Σαμαράς Α. Τσόχας Π.  Καρανδαγλής Α.  Ζωγράφος Κ.

Αρχείο Βασίλη Κυριάκου

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Η Τάξη των αποφοίτων του Γυμνασίου Αρναίας το 1968


Οι απόφοιτοι της ΣΤ΄ Τάξης του Γυμνασίου Αρναίας τον Ιούνιο του 1968 σε αναμνηστική φωτογραφία με τον καθηγητή Ιωάννη Πύρρο και τον επιστάτη Δημήτριο Τρικκαλιώτη.
Περιμένουμε να μας υποδείξετε ονόματα για να τα προσθέσουμε στο αρχείο μας.

(Αρχείο Βασίλη Κυριάκου)

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Άποψη της Αρναίας το 1950



Άποψη της Αρναίας το 1950. Διακρίνονται δεξιά ο Ιερός Ναός του Αγίου Στεφάνου με το καμπαναριό. Η φωτογραφία πρέπει να τραβήχτηκε από όροφο του Δημοτικού Σχολείου.
Ευχαριστούμε το Βασίλη Κυριάκο για την συγκέντρωση και αποστολή σημαντικών φωτογραφικών αρχείων που απεικονίζουν διάφορες φάσεις της Ιστορίας της Αρναίας.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Σκίτσο Αρναιώτη πολεμιστή φιλοτεχνημένο από Ιταλό αιχμάλωτο πολέμου



    Λόγω των ημερών σας παρουσιάζουμε  ένα σκίτσο-πορτραίτο του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ πατέρα του Βασίλη Αλεξάνδρου, φιλοτεχνημένο από Ιταλό αιχμάλωτο πολέμου με μολύβι σε χαρτί φακέλου αλληλογραφίας. Κάτω δεξιά υπογράφει ο ζωγράφος TOLOS (δυσδιάκριτα) και πολύ καθαρά αναφέρει ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ 1941. Ο πατέρας του Βασίλη, μαζί με άλλους Αρναιώτες, πήγαν πεζοί στην Αλβανία και πεζοί γύρισαν, όπως διηγούταν. Είχε τον βαθμό του Δεκανέα και υπηρετούσε σε ορεινό χειρουργείο στο Αλβανικό Μέτωπο.

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Αλεξάνδρου για την αποστολή του σκίτσου.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Κεντρική πλατεία Αρναίας 1978



Μέρος της Κεντρικής πλατείας Αρναίας το 1978.

Δεξιά διακρίνεται το κατάστημα πώλησης υφαντών του Βασιλείου Αποστολούδα (σημερινή Ταβέρνα ¨ Πλάτανος¨). Αριστερά το φαρμακείο του Δημητρίου Ξιούφη και  στον πάνω  όροφο το Ξενοδοχείο ¨ΚΕΝΤΡΙΚΟ¨ του Μπομπότη. Στη συνέχεια το κατάστημα Ζαχαρώδη – ψιλικά της Άννας Βογιατζή.  Εντυπωσιάζει η κληματαριά που κάλυπτε τον όροφο της Οικίας. Όλο αυτό το κτίριο λίγα χρόνια αργότερα κατεδαφίσθηκε και ανεγέρθει καινούργιο που στεγάζει και πάλι το ίδιο φαρμακείο.

(Αρχείο Βασιλείου Κυρούδη)